De ce să nu pui poze cu copilul tău pe internet? 5 răspunsuri!

Gata, fără poze cu Sofia pe Facebook!!! Ce m-a apucat? Aveam eu ideea asta de mult în cap, mai auzisem în stânga şi în dreapta că nu e în regulă să pui poze cu copilul tău pe internet, să dai check in cu grădiniţa sau şcoala la care merge copilul tău… dar nu am băgat prea mult în seamă. Ei bine, azi am citit nişte articole care m-au convins şi mai ales cel al Prinţesei urbane!

Iată 5 răspunsuri la întrebarea: De ce nu e bine DELOC să pui poze cu copilul tău pe internet?

1. Te-ai gândit că poza în care: fie e ciufulit, e pe oliţă sau cine ştie în ce ipostază, care ţie ţi se pare haioasă, ar putea ca lui să i se pară penibilă şi să îl deranjeze? Acum, pentru că e mic, decizi tu pentru el; dar pune-te în locul lui de fiecare dată când vrei să îl expui şi întreabă-te: Mie mi-ar plăcea să fi pus mama o poză cu mine îl felul ăsta? A… şi să mă poată vedea oricine de oriunde???

2. Pentru că îl pui în pericol. I-ai făcut o poză reuşită în prima zi de şcoală şi eşti mândră că ai un copil mare, frumos şi isteţ. O postezi şi dai check in cu locaţia în care învaţă copilul tău. Surpriză, l-ai aruncat în braţele oricui şi-ar dori să îl răpească sau mai ştiu eu ce… (nu vreau să devin prăpăstioasă, deşi realitatea e crudă).

3. Ai văzut ce uşor poţi descărca pozele de pe Facebook, de exemplu? Gândeşte-te că oricine poate face acelaşi lucru la fel de uşor; un pedofil, de exemplu. Ai securizat, parolat contul? Un hacker, nu neapărat priceput, îţi poate fura totul în doar 5 minute!

4. Ştiţi şi voi că Facebook are deja un sistem de „face recognition”. Atunci când pui poză cu tine într-un grup de 15 persoane el ştie care eşti tu, pentru că i-ai arătat atâtea poze cu tine… iar prietenii tăi sunt şi ei identificați în poză, aşa-i? În felul ăsta, eşti deja persoană publică pentru că şi tu eşti recunoscut în pozele lor. Dacă îţi vei expune la fel de mult copilul, el îşi va pierde dreptul la anonimat. Şi poate nu vrea asta…

5. Ştiu că tu crezi că ai cel mai cel copil din lume; şi o cioară gândeşte la fel, crede-mă! Dar nu e tocmai aşa, fiecare copil e altfel şi fiecare va fi CINEVA când va fi mare. Te-ai gândit că dacă va avea o funcţie publică, poate îi va fi jenă cu pozele în care apare dezbrăcat? Dacă ar apărea poze cu Angela Merkel de când era mică, în ipostaze stânjenitoare, i-ar fi comod oare? (comparaţia este exagerată, desigur).

Fiecare e liber să facă ce doreşte şi să îşi expună cum şi cât vrea copiii, însă eu am realizat că am greşit punând poze cu fetiţa mea pe internet: de dragul ei, al rudelor… nu mai contează. Azi le-am şters pe toate, cel puţin de pe Facebook, aşa cred. O să mai caut şi pe Instagram şi altele şi tot ce găsesc o să încerc să şterg. Poate par paranoică acum, dar mă încearcă un uşor sentiment de vină când mă gândesc că Sofia va creşte şi poate nu va fi mândră de alegerile mele! Mai bine o las pe ea să decidă ce vrea să publice, şi ce nu, din viaţa ei.

baby-photos

Dacă totuşi ai rude îndepărtate, care ar vrea să-ţi vadă copiii, Prinţesa vine cu soluţia: „Poți trimite emailuri. Nu, nu e același lucru cu postatul de poze în spațiu public. Dacă nu ai altă variantă, poți face un grup privat pe Facebook și poți posta acolo, doar pentru cei apropriați, poze cu copiii tăi. Dezactivează setările care permit afișarea locului în care ai făcut poza. Pe cît posibil, redu volumul de informații factuale (inclusiv poze) pe care-l postezi despre copiii tăi!”.

Acest articol este subiectiv şi reprezintă punctul meu de vedere! Şi ca să nu mă dau deşteaptă pentru că vorba aia: nu am inventat eu gaura la macaroană, citiţi mai pe îndelete despre toate cele de mai sus, găsiţi şi exemple, pe blogul Prinţesi urbane!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *