Armance – Stendhal (recenzie la o iubire)

Armance, primul roman al lui Stendhal, m-a surprins extrem de plăcut. Recunosc că iniţial am fost reticentă, din auzite îmi părea de neînţeles, poate puţin prea greoi pentru timpul meu scurt alocat cititului. Având în vedere nerăbdarea cu care parcurg o carte, am avut plăcerea să descopăr în Armance un roman de dragoste superb.

Personajele principale, alternativ tânărul Octave – fermecător prin spirit şi prezenţă – şi verişoara sa Armance – o fată prea simplă pentru societatea de atunci, dar atât de complexă pentru sufletul lui Octave, m-au cucerit.

Iubirea lor, negată până la extrem, ascunsă sub vălul unei datorii şi a unor jurăminte absurde, le întunecă gândirea şi le cutremură sufletele. El, un tânăr de doar 20 de ani, care nu lăsase să-i atingă inima decât cărţile cărora se dedicase în întregime, admite foarte târziu că, fără să-şi dea seama, verişoara sa Armance îl stăpâneşte sufleteşte. Ea, o fată de casă, fără avere, nu îndrăzneşte să viseze la o iubire atât de perfectă ca cea a lui Octave, intangibilul.

Recunoaşterea iubirii lor m-a bucurat nespus, lupta lor cu societatea atât de frivolă şi seacă, intensitatea sentimentelor celor doi, care îi aduce până în pragul nebuniei, fac deliciul acestei cărţi în care autorul pune accent pe stările sufleteşti şi pe creionarea personajelor mult mai mult decât pe firul acţiunii.

Finalul romanului nu m-a surprins, nu mă aşteptam la unul de basm – au trăit fericiţi…- dar, recunosc că m-a întristat şi aş fi citit mai multe detalii. Îmi pare sfârşit brusc, grăbit, mai ales pentru că ultimele capitole au fot mult mai intense.

Recomand cu drag Armance, oricui vrea să se bucure de o altfel de poveste de dragoste, din vremurile în care locul în societate era sfânt, iar lupta pentru iubire se dădea mai întâi în sufletele îndrăgostiţilor şi abia apoi în lume. Este un roman uşor de parcurs şi captivant!

armance

Stendhal, numele său adevărat Henri-Marie Beyle (23 ianuarie 1783, Grenoble – 23 martie 1842, Paris) a scris primul său roman – Armance (sau câteva scene dintr-un salon parizian în 1827), publicat la Ed. du Seuil  – Paris în 1969.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *