Evită-l! I-ar putea face rău copilului tău!

Atunci când nopţile nedormite, stresul şi oboseala te copleşesc, cauţi orice artificiu, alternativă simplă de a face mai rapid şi mai comod treburile casnice: curăţenie, mâncare, spălat, îngrijire personală. Faci totul în viteză, poate-poate îţi mai rămân cinci minute să te întinzi puţin. De acord! Dar, nu şi când vine vorba de copilul tău! Cu el nu ai voie să te grăbeşti!

Acordă-i timp suficient pentru somn, joacă, dar cel mai important – pentru hrană!

Eram încă în maternitate când două mămici au venit şi mi-au cerut permisiunea să folosească cuptorul cu microunde din salonul meu. Am spus Da şi aşteptam să-şi aducă mâncarea, când din buzunarul halatului au scos câte un biberon cu lapte şi le-au vârât în cuptor! Nu îmi venea să cred! Probabil era lapte matern, muls, că de la neonatologie îţi dă lapte călduţ pentru bebe ori de câte ori ceri! Dar chiar şi aşa, ar fi fost mult mai indicat să-l încălzească la jetul de apă fierbinte de la chiuvetă. Că era apă destulă!

Între timp, am auzit mai multe mămici cum că folosesc cuptorul cu microunde pentru încălzirea apei, a laptelui sau a preparatelor pentru bebeluşi. Mi-e greu să cred că nu cunosc sau nici nu au auzit ce efecte nefaste are folosirea microundelor în prepararea mâncării.

Cum funcţionează? 

Instrucţiunile acestor aparate nu prevăd utilizarea lor “pentru copii”, pentru că nu sunt date veridice ce ar confirma sau infirma dauna/beneficiul acestor raze. Aşadar, încălzirea alimentelor pentru copii nu este nici interzisă, dar nici recomandabilă.

Totuşi, e bine să ştim că aparatul numit cuptor cu microunde are în dotare un magnetron, un tub în care electronii sunt afectaţi de către câmpurile magnetice şi electrice în aşa fel încât să producă radiatii de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiaţii interacţioneaza cu moleculele din alimente. În timp ce microundele generate de magnetron bombardeaza alimentele, ele fac moleculele polare să se rotească la frecvenţa de milioane de ori pe secundă.

Toată această agitaţie crează fricţiune moleculară care încălzeşte mâncarea la nivel molecular. În acelaşi timp însă produce modificări dăunătoare organismului uman şi, în special, copilului, încă insuficient dezvoltat pentru lupta cu toxinele.

Părerea specialistului!

Într-un articol publicat în 1989 într-una dintre cele mai respectate reviste de medicină Lancet, Dr. Lita Lee afirmă următoarele :“Formulele pentru bebeluşi încălzite la cuptorul cu microunde transformă anumiţi aminoacizi trans în izomeri cis sintetici. Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult de atît, un amino acid L-prolina este convertit în d-izomer, care este cunoscut a fi o neurotoxină (otravă pentru sistemul nervos) şi o nefrotoxină (otravă pentru rinichi). Este destul de rău nu numai faptul că bebeluşii nu sunt alăptaţi la sânul mamei, dar acum le este dat “lapte fals” transformat în ceva otrăvitor prin cuptorul cu microunde.”

Indicat ar fi să încălzim biberonul cu lapte la jetul de apă caldă al chiuvetei sau într-un vas cu apă caldă pe aragaz. Atente la temperatură, putem să procedăm astfel, chiar dacă durează cu câteva minute mai mult decât la microunde! Copilul nostru merită câteva minute în plus, nu-i aşa?

Aşa că, mami, unde te grăbeşti?! Lasă timpul să curgă în favoarea ta şi a micuţului tău! Sănătatea nu e cea mai importantă, e vitală!

microwave

sursa foto: www.instructables.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *