Pupatu’ şi gâdilatu’, după 5 minute

Copilul meu e, înainte de toate, un om mai mic. Nu te aştepta ca el să-ţi zâmbească la comandă, să te pupe sau să vrea în braţele tale. Nu şi nu, cu atât mai mult cu cât eşti un străin pentru el.

Aşteaptă-te să plângă isteric dacă insişti cu pupatu şi cu lugu-lugu. Aşteaptă-te să nu te mai accepte nicicum şi chiar să se teamă de tine, dacă l-ai forţat. Aşteaptă-te să îţi arunc şi eu priviri tăioase când îmi spui: de ce e aşa plângăcioasă? de ce ai învăţat-o să stea numai la tine? sau, mai grav, e antisocială, cam sălbatică.

De ce toate astea? Păi să vă povestesc…

Sâmbătă am fost la botezul nepoţelului meu. Sof a dormit tot drumul până la Reşiţa, deci era odihnită şi binedispusă. Ajunşi acolo, nici nu coborâm bine din maşină, că se şi năpusteşte toată lumea asupra ei, unii să o pupe, alţii vino la mine şi dau să o ia din braţele mele… S-a speriat. A început să plângă isteric şi să se strângă ca un ghem în braţele mele, într-o încercare disperată de a se ascunde, de a scăpa de avalanşa aia de pupături şi mângâieri.

Am plecat cu ea înapoi la maşină. Am liniştit-o şi am încercat să mă întorc, vorbindu-i constant şi păstrând o distanţă considerabilă de grupul vesel. Toată ziua ce a urmat am tot evadat cu ea pe unde apucam, pentru că o simţeam stingheră şi agitată. Seara, acelaşi scenariu. A plâns la intrarea în restaurant şi nu s-a dezlipit de mine. Am mâncat cu ea în braţe, am încercat să dansez cu ea, să o destind, pentru că acasă dansează… fără succes. A venit şi la baie după mine urlând de-a dreptul, aşa panicată a fost. Am plecat de acolo şi s-a liniştit instant. Nici cu Tati nu stătea, chiar dacă îl adoră. (El a şi ajuns târziu, pentru că a fost înţepat de o viespe şi a făcut alergie, aşa că a stat vreo 3 ore la Urgenţe în perfuzie)

Ei bine, în tot timpul ăsta, urechile mele au auzit tot felul de critici la adresa copilului meu, indirecte desigur. Începeau cu draga de tine, dar ce speriată eşti, continuând cu vai, dar de ce te-a ţinut mami numai în braţe, că uite ce rău te-ai învăţat, de ce nu vrei să stai şi cu mine, vei fi antisocială, bla, bla…

Am tăcut de dragul micuţului botezat şi al părinţilor, ca minunatul eveniment din viaţa lor să nu fie umbrit de nimic. Dar, recunosc că mi-a stat pe limbă să le spun câteva celor îngrijoraţi de soarta cruntă ce va urma să o trăiască copilul meu sălbatic, fiţos şi plângăcios.

Oameni buni, când vedeţi un bebeluş pentru prima dată sau după foarte mult timp, nu vă aşteptaţi ca el să vă sară în braţe. Nu vă năpustiţi asupra lui, nu îl luaţi din braţele mamei, nu îl pupaţi forţat. Aşa cum spuneţi chiar voi, micuţul e speriat, agitat şi nu faceţi altceva decât să agravaţi situaţia şi să-l transformaţi într-un mârâit, un irascibil, un isteric, ce să mai… un sălbatic. Zic bine?

Ştiu, vă e drag. Ar fi minunat să-l giugiuliţi fiecare şi el să nu schiţeze nimic, lăsându-vă să vă manifestaţi drăgălăşenia până obosiţi. Dar nu se poate. Nici voi nu vreţi ca el să plângă, vă pare rău şi faceţi paşi înapoi. Apoi vă reapropiaţi cu sfaturi pentru mama, pentru că, desigur, ea e de vină :)

Iată replica mea!

L-aţi văzut aşa mic şi durduliu şi l-aţi mânca dacă ar fi de ciocolată… Staţi! Ce-ar fi să-i lăsaţi şi lui câteva clipe? Să se uite la fiecare, să vă observe zâmbetele, să caute a vă înţelege cuvintele rostite pe un ton calm, să prindă curaj pentru a se apropia de voi. Aveţi răbdare cinci minute, nu mai mult. Aţi putea primi în schimb doi dinţişori zâmbăreţi, nişte ochi veseli şi de ce nu, un gângurit.

Lăsaţi-l pe el să facă primul pas spre voi, îl va face! Aveţi doar răbdare şi vă puteţi bucura împreună apoi!

Şi încă ceva. Nu-mi mai spuneţi cât e de plângăcios, sensibil şi speriat. Voi l-aţi cunoscut acum, eu l-am cunoscut dinainte să-l văd. Credeţi-mă, ştiu cum e.

P.S. Nu vă gândiţi că sunt mama aia care nu te lasă să-i atingi copilul, nici pe departe. Dar, ca orice om, şi copilul are nevoie de spaţiu, timp şi intimitate. Să-i lăsăm acest drept, chiar dacă e mic!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *