Cărticele Senzoriale by Licurici, ALTERNATIVA perfectă la privitul TELEVIZORULUI

14407747_1144951462219554_2083060815_nInterviu cu Bianca Potyesz, psiholog şi fondatoarea Atelierelor pentru copii şi părinţi Licurici şi “Cărticele senzoriale by Licurici”

Formarea micilor oameni începe cu mult timp înainte de a merge la grădiniţă sau la şcoală. Pentru a-i ghida pe cei mici încă de la vârste foarte fragede, părinţii au la îndemână, printre altele, cărticelele senzoriale sau quiet books. Fiind încă o noutate pentru mulţi dintre noi, am decis să aflăm mai multe de la Bianca Potyesz, psiholog şi fondatoarea Atelierelor pentru copii şi părinţi Licurici şi “Cărticele senzoriale by Licurici”.

Bianca, ce sunt cărticelele senzoriale şi care este rolul lor în dezvoltarea micuţilor noştri?

Bianca Potyesz: Cărticelele senzoriale sunt una dintre cele mai utile “invenţii” în ceea ce priveşte educaţia copilului dar şi a dezvoltării psiho-motrice a acestuia. Fiind realizate din fetru de foarte bună calitate (realizat special pentru acest produs ) şi având o paleta largă de culori vii şi atrăgătoare pentru copii, combinând activităţi de închidere/deschidere a fermoarelor, nasturilor, moşilor şi babelor, capselor, figurine din lemn, spumă, bumbac, aceste cărţi sunt alternativa perfectă la privitul televizorului sau venind în sprijinul părinţilor care doresc să petreacă timp de calitate împreună cu propriul copil. Aşa, copilaşii învaţă de mici cât e de important să citească împreună cu mami sau tati, şi nu doar acasă, ci oriunde în lume.

14397261_1144955072219193_1578763914_n

De la ce vârstă putem aduce prima carte de acest gen în lumea copilului?

Bianca Potyesz: Cărţile senzoriale sau quiet book-urile se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 8 luni şi 6 ani, dar sunt copii care le îndrăgesc până mai târziu. De asemenea, sunt folosite cu succes şi în terapia copiilor cu nevoi speciale, completând terapia pe care o desfăşoară pentru anumite afecţiuni. Doamnele educatoare de la anumite grădiniţe din Timişoara au concluzionat faptul că sunt extrem de utile, astfel încât au comandat astfel de cărţi pentru fiecare grupă pe care o îndrumă.

Cât de importantă este pregătirea profesională a producătorului de quiet book şi cum a apărut “Cărticele senzoriale by Licurici”?

Bianca Potyesz: În ultima perioadă, piaţa a fost invadată de numeroase persoane care “fabrică” acest tip de cărticele senzoriale sau quiet book-uri. În funcţie de pregătirea acestor persoane, cărţile de acest gen îşi ating mai mult sau mai mult scopul pentru care au fost create iniţial.

Cărticelele senzoriale by Licurici sunt gândite şi realizate chiar de mine, ca urmare a experienţei mele în relaţionarea cu copiii, inclusiv cu acei copii cu nevoi speciale. Aceste cărţi au luat naştere sub brandul Licurici în urmă cu un an de zile că urmare a sesizării utilităţii acestora în munca desfăşurată în cadrul “Atelierelor pentru copii şi părinţi Licurici”.

carticica-licurici

Ce fel de “poveşti” găsim în Cărticelele senzoriale by Licurici? Pot fi personalizate, spre exemplu?

Bianca Potyesz: Poveştile din Cărticelele noastre sunt de fapt activităţi cu care fiecare copil îşi creează propria poveste şi Da, sunt personalizate. Părinţii pot alege mărimea în care poate fi realizată o carte de acest gen: de la cea mai mică, trecând prin varianta intermediară şi ajungând până la varianata A4. Au fost gândite în aceste trei variante astfel încât fiecare părinte să-şi poată permite una dintre aceste cărţi pentru propriul copil, să o poată face cadou unui nepoţel, copilaşului unui prieten sau pur şi simplu să o facă cadou de botez. Indiferent de dimensiunea aleasă, cartea va conţine între minim 10 şi maxim 30-40 de activităţi, în funcţie de vârsta copilului, activităţi alese împreună cu părintele sau chiar cu copilul (acolo unde vârsta permite acest lucru), astfel încât produsul final să fie 100% personalizat pentru cine a fost comandat.

A “personaliza” nu se referă doar la a trece numele copilului pe copertă, ci la a alege acele activităţi care corespund vârstei copilului, preocupărilor şi preferinţelor sale. Paginile (activităţile) sunt gândite în “pereche”, astfel încât fiecare să aibă legătură cu următoarea activitate sau să completeze în mod simplu şi natural ceea ce tocmai s-a învăţat. Copilaşii cresc repede, activităţile se învaţă destul de uşor, de aceea, oricând, paginilor iniţiale le pot fi adăugate altele noi, astfel încât copilul să fie într-o permanentă explorare şi căutare a noului. De aceea, la lansarea primei comenzi pentru o carte, la recomandarea psihologului, se merge pe alegerea unor activităţi puţin mai complexe decât vârsta copilului, insistându-se altfel pe principiul educaţiei Montessori care spune că fiecare copil poate face mult mai mult decât îi permite vârsta actuală.

carticica-sofiei

Pe lângă activităţile specifice de stimulare a motricităţii fine, există şi activităţi destinate dezvoltării creativităţii, gândirii logice şi matematice, creativităţii sau limbajului. Animalele tip 3D, precum şi copilaşii care pot desfăşura diverse activităţi (de la schimbarea hăinuţelor, până la hrănirea animalutelor de la fermă), reprezintă modele utile puiului de om, aflat în momentul descoperirii.

Cât de importante sunt aceste cărticele pentru copii? Dar pentru părinţi?

Bianca Potyesz: Deşi par un “moft” pentru mulţi dintre părinţi, aceste cărţi şi-au dovedit din plin utilitatea în educaţia copiilor. Şi pentru că, în general, copiii sunt cei mai buni în a oferi feedback asupra unui produs, zâmbetele, fericirea şi bucuria de a răsfoi o astfel de carte spun absolut totul.

Să nu mai vorbim despre felul în care cartea este purtată în vacanţe, când mergem cu părinţii pe terasă la o întâlnire cu prietenii, sau cum facem nani alături de ea!

carti-senzoriale-licurici

Cum putem avea propria carte de la Cărticele senzoriale by Licurici ?

Bianca Potyesz: Fiecare copil se poate bucura de o astfel de cărticică dacă părinţii plasează o comandă accesând următorul link, care vă conduce în Grupul nostru “Cărticele senzoriale by Licurici”. https://www.facebook.com/groups/791836894218713/

Bianca, îţi mulţumim pentru toate informatiile şi ne bucurăm pentru copiii noştri, pentru că au şanse ca aceasta, de a cunoaşte oameni care să-şi pună experienţa, cunoştinţele şi sufletul într-o carticică şi să le lase acolo, printre pagini colorate, pentru ei!

Precizare: Toate produsele si activitatile desfasurate sub egida Licurici sunt marca inregistrata la OSIM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *