De ce noi, tinerii, nu putem fi în stare?

Dacă eşti tânăr, e clar: eşti “necopt”, nu ai experienţă, eşti instabil în decizii, eşti “jmecher”, eşti… de toate. Aşa cum vor ei, dar nicidecum nu eşti în stare să munceşti conştiincios, să dai randament, să te implici, să construieşti o afacere, etc. De ce? Pentru că, pentru unii, a fi tânăr este încă egal cu a fi neserios.

Da, m-am lovit de asta încă de la 20 de ani. Ai un vis şi ai îndrăznit să crezi în el? Uită-l, ar spune ei. De ce? Pentru că în mod sigur nu eşti “pregătit” să faci asta; nu ai cunoştinţe, nu ai relaţii şi nu ai nici experienţa anilor (de fabrică, de birocraţie). Nu ştii tu cu ce se mănâncă!!! Dacă eşti femeie, cu atât mai grav!

Puţini sunt cei care îţi spun: încearcă, luptă, îndrăzneşte! De ce? De teama nesiguranţei, din ignoranţă, nu ştiu, dar mi-e greu să cred că din răutate sau invidie.

Ce m-a apucat? Asta! Am văzut zilele trecute un articol pe internet despre un tânăr fermier. Foarte tânăr, 24 de ani. Pe scurt, scria că se ocupă de afacerea agricolă a familiei, având în exploataţie 350 de hectare de teren şi 50 de vaci. Ce şi cum munceşte, cât se chinuie, cum se bucură şi se întristează în ferma lui. Vă las aici link!

1-7

sursa foto: loon.ro

Ei bine, articolul a fost distribuit pe Facebook într-un un mare grup de fermieri. Ce a urmat e urât! Multe, prea multe comentarii răutăcioase, oameni “cu experienţă” au început să arunce cu cuvinte grele, probabil foarte dureroase pentru tânăr, dacă le-a citit. Unii întreabă dacă banii pentru ele sunt de la lotto, sau din alocaţie; altii scriu că ar fi în spatele lui cineva din politică.

Ei bine, nu e aşa domnilor! Întâmplarea face ca eu să ştiu exact de unde are acest tânăr banii şi întreaga afacere, şi cum de, la cei 24 de ani, a reuşit asta. Nu, nu el a reuşit, ci tatăl lui. Un fermier adevărat, care iubea acest domeniu, care vorbea despre agricultură cu lacrimi în ochi. De ce se ocupă tănărul, la vârsta asta, de afacere, v-aţi întrebat? Vă spun eu, pentru că tatăl lui a plecat la Ceruri, prea devreme.

De ce îl apreciez şi m-am aprins când am văzut asta? Pentru că este un exemplu de tânăr capabil şi muncitor, pentru că ar fi putut lichida totul şi şi-ar fi putut cumpăra o maşină bună, dar el a ales să ducă visul tatălui său mai departe. Şi m-am înfuriat când am văzut cu câtă uşurinţă aruncăm cu cuvinte urâte într-un om pe care nu-l cunoaştem, nu-i ştim povestea, dar îl blamăm. Cu atât mai mult ne intrigă faptul că e tânăr, şi, clar, n-avea cum să reuşească. În cazul acesta, chiar aşa este. Nu el a reuşit, ci tatăl lui. Dar faptul că a preluat munca titanică şi pasiunea pentru domeniul agricol, deloc uşor de altfel, mă face să-l apreciez şi să-mi doresc să-i spun: Felicitări şi curaj, îndrăzneşte tinere!

http://releasehypnosis.com.au

http://releasehypnosis.com.au

De ce am scris? Pentru că mă revoltă, pentru că noi, aştia tineri şi “cu idei în cap” nu suntem doar jmecheri şi curve! (da, mă feresc de cuvântul acesta urât, dar aici e imposibil să-l evit) Unii dintre noi au muncit şi muncesc din greu, zi şi noapte, pentru a reuşi, pentru a pune pe picioare ceea ce voi nu aţi îndrăznit să visaţi! Pentru că noi, tinerii de azi, vă plătim pensiile de mâine, deşi o vom face cu greu. Pentru că societatea are nevoie şi de visele noastre, de afacerile astea de neînţeles. Pentru că noi, cei cu “capu-n calculator” toată ziua, asta muncim. Pentru că lupta pentru supravieţuire se dă de pe poziţii inegale, din păcate!

Vă mulţumim pentru “votul de încredere”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *